Waarom zou je overwegen om je onderneming van naam te veranderen? Misschien sta je voor een fusie of overname, of ben je van plan om strategisch een heel nieuwe koers te varen? Wat de reden ook is, soms is een naamsverandering noodzakelijk.
Recent kreeg Mast de vraag om een naam te bedenken voor een nieuwe groep van psychiatrische ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Er gebeurt op dat moment iets bijzonders in het hoofd van een merkstrateeg. Enerzijds voel je hoe de creatieve machine zich op gang trekt en enthousiast de eerste ideeën produceert. Anderzijds groeit het besef dat je de eerstkomende week weer als een zombie door het leven zal dwalen, onafgebroken en ongenadig speurend naar die ene magistrale ingeving.
Waarom is het zo ongelooflijk moeilijk om een nieuwe naam te bedenken voor een onderneming? En hoe beland je uiteindelijk toch bij dat verlossende idee? We geven je enkele tips (voor mocht je onverhoopt toch zelf aan de slag willen).
Stel: je had ooit een nare ervaring met iemand die “René” heet. De kans dat je je kind dezelfde naam geeft, is quasi onbestaande. Een naam gaat namelijk gepaard met emoties; positieve én negatieve. Het is het label dat alle waarden, karaktertrekken en gedragingen omvat. Hoor je de naam, dan voel je meteen wat die naam voor jou betekent.
Dat geldt ook voor een bedrijfsnaam. Een nieuwe naam voorstellen aan je klant of je baas is dan ook erg spannend. Hoe manoeuvreer je door het emotionele mijnenveld en bereik je consensus over dat ene voorstel dat je op zak hebt?
We doen het allemaal: als we de bodem van onze inspiratie hebben bereikt, vragen we hulp aan ChatGPT. En dat is best ok. Mits je de juiste prompt intikt, zwengelt de tool in no time je creatieve machine weer aan met een resem aan nieuwe invalshoeken.
“Dan vráág je toch gewoon naar een nieuwe naam”, hoor ik je denken. Helaas. Eens je informeert naar een creatieve en betekenisvolle naam voor een gefusioneerd psychiatrisch ziekenhuis, verliest AI zich in het uitspuwen van gedrochten als “ZorgHaven” of “MentaleMaat” (AI is verlekkerd op alliteraties). Je kunt vervolgens een dag tijd verliezen om je prompt fijner af te stellen, of je gaat over naar tip 2.
Hoe creatief je ook bent, er komt een moment dat de ideeënbron opdroogt. Blijf dan niet naar die knipperende cursor staren. Beleg een brainstorm met je collega’s. Iedereen kan deelnemen; een variatie aan expertise en functies maakt je brainstorm alleen maar rijker. Wil je een grote ‘storm’ met een slagregen aan associaties en combinaties, schets dan vooraf de context en vraag of iedereen ter voorbereiding al vijf ideeën kan uitwerken.
=> Zo kan Mast je helpen: Onze merkstrategen hebben ervaring met creatieve brainstormsessies. We begeleiden je snel en gestructureerd naar resultaten.
Heb je een naam gevonden waarvan jij écht tevreden bent? Goed zo. Ik wed dat het niet makkelijk was en dat dit voelt als een eindpunt, een loutering na een loodzware beproeving.
Maar hou toch ook je voetjes op de grond. Want het is niet omdat jij overtuigd bent van de gevonden naam, dat ook je klant er wild van is. En je klant of je baas is ook maar één persoon. Wat met de 1499 andere medewerkers, die geen flauw benul hebben van wat je hebt doorstaan om tot die naam te komen; gaan zij die nieuwe naam zomaar omarmen?
We kunnen je geruststellen: als de naam naadloos aansluit bij de merkkern - de waarden, de visie en de missie van de organisatie - dan is de kans reëel dat de grote meerderheid van je publiek goedkeurend knikt of zelfs een bescheiden applausje ten berde brengt. Een klein deel biedt altijd weerstand. En dat is normaal, want elke verandering brengt frictie met zich mee. Laat het gebeuren. Na verloop van tijd adopteert ook deze minderheid de nieuwe naam.
=> Zo kan Mast je helpen: We maken gebruik van participatietools om zoveel mogelijk mensen al in een vroeg stadium te betrekken bij de (re)branding.
Sfeerspons: je hebt een geweldige naam uit je brein geperst, blijkt dat die naam al bezet is. Door een organisatie die nota bene ongeveer hetzelfde doet. Tabula rasa en opnieuw beginnen dan maar? Niet noodzakelijk.
Een merkonderzoek wijst uit of identieke of soortgelijke namen ook effectief een bescherming genieten. Zo’n bescherming wordt toegekend aan bepaalde klassen en aan een bepaalde regio. Je kan dus perfect dezelfde naam gebruiken als een andere organisatie of onderneming, zolang je die onder een andere klasse en/of een andere regio deponeert.
=> Zo kan Mast je helpen: we laten standaard een merkonderzoek uitvoeren als onderdeel van een namingtraject. Zo kan je als klant op twee oren slapen.
Er wordt - terecht - veel gewicht gehangen aan een naam. Maar een goede naam alleen is niet zaligmakend. En zo komen we terug bij het begin van dit artikel: een naam is het label dat alle karaktertrekken, waarden en gedragingen omvat. Elk sympathiek klantencontact, elk compliment voor een collega, elke social media post, elke positieve review… draagt een stukje bij aan de uitstraling van het merk en dus de naam.
"
A perfect name won’t
make a bad service awesome,
but a great service
can make even the most
odd name memorable.
Een sterk merk is een merk dat gedragen wordt. Elke dag en door iedereen. En dat vraagt tijd. Gun jezelf die tijd en leg de focus op je mensen.
=> Zo kan Mast je helpen: met een doordachte contentstrategie en -creatie geven we elke dag vorm aan jouw merk.